Landschap in de sneeuw

Maak een paar foto´s van een winter landschap. Ik heb een foto gemaakt tegenover ons huis. Zie je dat het vlak boven de haag (het land) veel licht vangt? Het wit is daar warmer, rozer, ook door de lijnen in oker.  De lucht is ook heel wit maar koeler. De voorgrond iets grijzer. De haag is links transparanter. Kleur zit in de haag, in de strepen op het land en in de bosrand.

Om te beginnen ga je de foto natekenen met houtskool op een schetspapier. Als je de foto natekent zie je waar het donker is, waar het licht is, waar kleur te zien is, welke lijnen je wilt laten zien, hoe de grijzen in het vlak zijn verdeeld. Daarna pak je een doekje of schilderpapier en ga je in dunne houtskoollijnen de vlakverdeling opzetten.
Schildertips:
1.       Een landschap schilder je het makkelijkste van achter naar voren.  Zodat je de lucht al hebt geschilderd als je begint aan de bomen. 
2.       Natuurlijk gebruik je veel dekkend (Titaan) wit. Maar zet ook je basiskleuren (rood, geel, blauw) op je pallet. Want het wit moet je mengen! Gebruik een beetje geel door het wit als het heel licht moet worden, gebruik een beetje ultramarijn met oker door het wit in de schaduw, gebruik rood gemengd met geel en blauw voor de beuken haag.
3.       De witten en grijzen in het schilderij worden interessant van kleur door het te mengen met (alle basis) kleuren, en niet (alleen) met zwart!